Ontwikkelen van een flexibel fotovoltaïsche vezelmateriaal

Over Solar Fiber

Het Solar Fiber project is ontstaan in mei 2012 tijdens Ideas Waiting to Happen, een initiatief van initiative Creative Cities Amsterdam Area, Digiluce and Doe Het Niet Zelf.

Ideas Waiting to Happen brengt wetenschappers, ontwerpers, kunstenaars, technici en makers bij elkaar om innovatie te bevorderen. Het 4-daagse evenement is gesponsord door L&P Groep en Philips, die prijzen beschikbaar stelden als een extra motivatie voor de innovators. Solar Biber won de eerste prijs: geld en ondersteuning van L&P Groep. Dit initiatief genereerde vele geweldige ideeën, dus we zijn blij verrast dat we gewonnen hadden! Aniela heeft een gedetailleerde beschrijving op haar site.

IWTH Prize presentation

Ons idee

Het idee achter Solar Fiber is een flexibel fotovoltaïsch garen dat zonlicht omzet in elektrische energie. Ons doel is het ontwikkelen van een garen dat verwerkt kan worden in allerlei textiel. Dit “slimme materiaal” kan voor allerlei soorten producten gebruikt worden waar textiel nu ook toegepast wordt, maar dan met het voordeel dat het elektrische stroom produceert.

Ralf and his sketch

Ontwikkeling

Het ontwikkelen van fotovoltaïsch garen is niet een compleet nieuw idee, maar ook zeker geen simpele taak. We willen niet nog jaren wachten totdat de maatschappij roept om deze innovatie, daarom gaan we voor een tweevoudige aanpak:

  1. Ten eerste werken we aan een fotovoltaïsch garen met een beschermlaag met een doorsnede van ± 5 mm, daarna wordt deze ge geëxtrudeerd tot 100µm.
  2. Daarnaast werken we aan een proof of concept prototype die ons idee help communiceren en relevante toepassingen van deze technologie laat zien.

 

Op de hoogte blijven van ons project

We zullen regelmatig updates posten in het Laatste Nieuws gedeelte van deze site. Vragen zijn altijd welkom: contact ons!