Ontwikkelen van een flexibel fotovoltaïsche vezelmateriaal

Ontwikkelingen in funtamenteel onderzoek

Sinds de allereerste meeting van het Solar Fiber team houden we onze ogen goed open voor alle ontwikkelingen rondom fotovoltaics in combinatie met textiel. Een van de eerste instituten die daardoor tegen kwamen was de Justis-Liebig-Universität in Giessen, Duitsland. In juni 2012 ontmoette Marina Toeters Professor Dr. D. Schlettwein op een congres in Montecatini, Italië. Hier gaf hij een presentatie genaamd: “Photovoltaics go Textile: Fundamental Considerations and Materials Aspects to Realize Dye-sensitized Solar Cells on Textile Electrodes.”

In februari 2013 bracht Marina een bezoek in Giessen aan het laboratorium van deze onderzoeksgroep gevestigd in het IAP (Institut für Angewandte Physik). En rond mei ontving ze deze garen samples met actieve PV materialen:

giessen_tests3_small

1) (zilverkleurige rechthoek) Polyamide structuur met zilver-coating (voorbereid door een samenwerkingspartner van de universiteit door elektrochemische bezinking van het zilver)
2) (zilverkleurige + roodkleurige rechthoek) Zelfde als hierboven, maar met een extra laat Zink Oxide (ZnO) erop. De ZnO is gecoat met een verf die het zonlicht verzameld en geeft de rode kleur.

giessen_tests0_small

3) Ook een polyamide / zilver / ZnO / verf sample, maar dit keer als een flexibel filament

giessen_tests2_small

4) Een flexibele roestvrij staal steel structuur met ZnO en verf.  Het garen is  getwist, waar the twee dragen samen gebonden zijn met een dunne roestvrij staal filament. Eén van de draden is gecoat met ZnO en verf. De andere is verpakt in polyethyleen, zo dat de twee garens geen direct contact maken.

giessen_tests1_small

Dit laatste sample komt erg dicht bij een compleet functionerende zonnecel omdat alleen het vloeibare elektrolyt nog ontbreekt die de fotolading transporteert tussen de verschillende contacten.

Veel dank aan Melanie en Professor Dr. D. Schlettwein!

logo universitat giessen

logo universitat Giessen IAP